‘Shaolin Chuan çalışmaya başlamak, dik ve yüksek bir dağa tırmanmak gibidir. Çalışmalar yavaş yavaş zorlaşır ve dağa zahmetle çıkılır. Dağın tepesine varıldığında bütün dünya ayaklar altındadır. Dağın tepesindeki kişi de mutludur.’
Shaolin Kung Fu teknikleri beş çalışma döneminden oluşur ve insanın farklı özelliklerini geliştirmeyi hedefler.
Dönemler çoğu kez:
Hsin – Akıl, Kalp
Li – Kuvvet
Chi – Hayat Enerjisi gibi bölümlere ayrılmıştır.
EJDERHA
Shaolin Ejderha Formu pençe şeklinde bir el tekniğine sahiptir. Bu teknik bazen kaplan pençesi versiyonu ile karıştırılır. Bununla beraber Ejderha pençesi bir kavrama tekniğidir. Ayrıca ejderha pençesi kaplan pençesinden farklı olarak aşağı doğru pençe atma tekniklerine sahip değildir. Bunun yerine daha yumuşak, daha dairevi, temel kilitleme ve çekme teknikleri vardır. Aynı zamanda avuç içi ve yumruk atakları vardır. Bununla beraber en çok kullanılan el tekniği pençedir. Ejderha Dönemi, chi kapasitesinin gelişimi için gereken konsantrasyonu ve ruhsal hazırlığı sağlar.
KAPLAN
Kaplan güçlü saldırı kabiliyetine sahip bir hayvandır. Kaplanın saldırısı bir otomobilin bir şeyi ezmesi gibi bir baskı hareketidir. Bir kaplanın kuvveti sert, şiddetli bir dış kuvvettir. Kaplan formu sadece kuvveti geliştirmekle kalmaz aynı zamanda güçlü ve sağlam bir sırt geliştirir. Kaplan formunda kullanılan temel teknik “Hu Chao-Kaplan Pençesidir.” Bu teknik vuruşun yapıldığı yer üzerine çekme, kıvırma, parçalama ve basma yöntemlerinden biriyle uygulanan kısa düz bir darbedir. Kaplan Dönemi kuvvet kazanmak için çalışılır.
LEOPAR
Leopar, kendisine güç ve hız sağlayacak şekilde bir vücut yapısına sahiptir. Leoparın sahip olduğu iskelet sistemi uzun ve orantılı kaslar ile kaplıdır. Leoparlar etraflarına yoğun bir güç yayarlar. Ama bu güç gergin şiddetli bir kuvvet değildir. Shaolin’in leopar gücü, süratle üretilen tekniklerden meydana gelmiştir. Bu teknikler oynak bel ve kalça tabanlı hareketlerle birleştirilerek şiddetleri iki katına çıkartılmıştır. Shaolin Leopar Dönemi fiziksel gücü ve sürati geliştirir.
YILAN
Yılan, kıvrılma ve bükülme hareketinden ivme ve moment elde ederek tahrip edici müthiş bir güç elde eder. Burada Yılan Formunu diğer beş hayvan formundan ayıran fark onun gevşek delici hareketleridir. Burada yumuşaklık ve sertliği birlikte sergiler. Yılan formunda hiç yumruk yoktur. Yılan Döneminin maksadı Chi olarak adlandırılan iç enerjinin elde edilmesini ve geliştirilmesini sağlamaktır.
TURNA
Turna daima yumuşak ve gevşektir. Bununla beraber hedefe temas halinde hızlı ve ani bir patlama şeklinde kuvvet uygular. Uzun ve kısa el teknikleri vardır. Rakibin uzuvlarını sakatlayabilmek için dizayn edilen kısa el hareketleri çoğunlukla eklem kilidi teknikleridir. Turnanın uzun bir boynu vardır ve bunu dışa doğru geniş mesafeli uzanma hareketleri için kullanır. Shaolin Beş hayvan formu içinde bu hareketler genellikle gaga darbesi ile uygulanırlar. Turna Gagası, Turna Döneminin en genel sembolüdür. Turna Döneminin maksadı insanın fiziksel ve ruhsal dengesini geliştirmektir.