Mücadele Sanatları ve Mücadele Sporları birçok kişi için aynı anlamı ifade eden iki kavram olsa da bu bilgi tamamen yanlıştır. İki kavram arasında oldukça büyük bir anlam farkı vardır. Mücadele kısmı ortak olsa da biri sanat, diğeri ise spor kavramıyla ifade edilir. Her Mücadele Sanatı aynı zamanda bir Mücadele Sporu olsa da; hiçbir Mücadele Sporu, Mücadele sanatı değildir. Uzun uzun kavram açıklaması ve tarihi bilgiler vermeyeceğiz. Bunun yerine pratik dünyaya ait bu iki kavramın uygulanma şekillerini karşılaştırmak daha doğru sonuçlar ortaya koyacaktır

 

  1. Spor Mücadelesi, kaostan uzak belirli bir düzen içerisinde yapılan karşılaşmadır.

Mücadele Sanatında ki ‘Mücadele’ ise tam anlamıyla ‘Kaostur’. Karmaşa ve bilinmezlik vardır. Aşağıdaki maddeleri okuduğunuzda kaosla neyi anlatmak istediğimiz daha iyi anlaşılacaktır.

  1. Mücadele Sporu karşılaşmaları çoğunlukla bu amaç için hazırlanmış ekipmanlarla donatılan spor salonlarında yapılır. Zemin sporcuların zarar görmemesi için genellikle sert ya da yumuşak süngerle kaplıdır. Yerler kesinlikle kuru olmalıdır. Olası bir ıslanma durumunda ilgili görevlilerce kurulanana kadar spor karşılaşmasına ara verilir. Karşılaşma alanında sporcuların hareket etmelerine engel olabilecek olan hiçbir şey bulunmaz.

Mücadele Sanatı karşılaşmasının ise yeri genellikle önceden bilinemez. Bu yer, sokak, orman veya park gibi açık bir alan olabileceği gibi; ev, mağaza veya asansör gibi kapalı, dar-geniş bir mekânda olabilir. Yine bu yer karla kaplı kaygan, yağmurdan ıslanmış çamurlu veya betonla kaplı çok sert bir yüzeye sahip olabilir. Ayrıca yerde ve etrafta mücadele şartlarını zorlaştıracak her türlü şey bulunabilir.

  1. Mücadele Sporu karşılaşması teke tek yapılır. Genellikle karşılaşacak sporcular bazen saatler, bazen günler, bazen de aylar öncesinden –profesyonel Boks maçlarında olduğu gibi- bellidir. Karşılaşacak rakip sporcular aynı cinsiyete, çok yakın kilolara ve yaşlara sahiptirler.

Mücadele Sanatı karşılaşmasında ise kim ya da kaç kişi ile mücadele edeceğiniz belli değildir. Bir ya da birden çok kişi mücadele edebilir. Bu kişilerin yaş ya da kilo sınırlaması da söz konusu değildir. Ayrıca bu mücadelede cinsiyet ayrımı yoktur.

  1. Mücadele Sporları karşılaşmasında minimum yaralanma için eldiven, kask, dişlik ve kaval kemiği koruyucusu gibi özel kıyafetler giyilmesi zorunludur.

Mücadele Sanatı karşılaşmasında, daha az zarar görülmesi ve daha az zarar verilmesi için, hiçbir malzeme kullanılmaz. Mücadele esnasında özel bir kıyafet giyilmez. Bazen takım elbiseli olunabildiği gibi bazen de spor kıyafeti hatta pijamalı bir halde mücadele edilmek zorunda kalınabilir.

  1. Mücadele Sporları karşılaşmasında, galibi belirlemek ve spor kurallarına uyulup uyulmadığını kontrol etmek amacı ile bir ya da birden çok hakem bulunur. Kimin galip geleceğine sporcuların aldıkları puanları göz önüne alarak bu hakemler karar verir. İzin verilen hareketler dışında yapılan vuruşlara ise ceza puanı verirler.

Mücadele Sanatı karşılaşmasında, uyulacak kurallar olmadığı için bunları kontrol edecek hakem ya da hakemler de yoktur.

  1. Mücadele Sporları karşılaşmasında, yapılan sporların kuralları çerçevesinde mücadele edilir. Boksör tekme vuramazken, güreşçi ise ne tekme ne de yumruk vurabilir. Ayrıca yapılacak vuruşların vurulabileceği yerlerde belirlenmiştir. Hiçbir spor karşılaşmasında hayalara ve kafa ardına vuruşa izin verilmediği gibi ısırmak kesinlikle yasaktır. Rakibi sakatlayacak hareketler de yapılamaz.

Mücadele Sanatı karşılaşmasında, kural yoktur. Amaç mücadeleyi puanlarla değil doğrudan kazanmaktır. Bunun için her türlü vuruş, vücudun her yerine vurulabilir. Karşılaşmada mücadele edilen kişi ya da kişilere çoğu zaman bilerek zarar verecek vuruşlar tercih edilir.

  1. Mücadele Sporları karşılaşmasında, süre sınırlaması vardır. Genellikle ikişer dakikalık üç raunt ve bunlar arasında da bir dakikalık dinlenme süresi vardır.

Mücadele Sanatı karşılaşmasında, süre sınırlaması yoktur. Mücadele bazen saniyeler bazen dakikalar bazen de saatler sonra kazanılır. Bu süre içerisinde dinlenme molaları ise yoktur.

  1. Mücadele Sporları karşılaşmasında, rakiplerden biri yenilgiyi kabul edip maçtan çekilebilir. Bu kararı, bazen kendisi bazen hocası bazen de hakemler verir.

Mücadele Sanatı karşılaşmasında, çekilme yoktur. Çekilmek demek çok ciddi sonuçlara yol açabilir.

  1. Mücadele Sporları karşılaşması, sembolik bir madalya kazanma ya da kaybetme mücadelesidir. Kaybedilen bir madalya gelecek yıllarda tekrar hazırlanılıp kazanılabilir. Yenilen kişi altın olmasa da gümüş ya da bronz madalya alabilir. Madalya kürsüsüne üç bazen de dört kişi çıkabilir.

Mücadele Sanatı karşılaşması sonucunda kimse madalya gibi sembolik bir şey kazanmaz. Çıkılabilecek bir kürsü yoktur. Olsa bile sadece bir kişi o kürsüye çıkabilir.

Kısaca Mücadele Sporu karşılaşması belirli kurallarla, belirli mekânlarda, belirli zamanlarda belirli kişilerle olan; yani neredeyse tüm şartları ve ortamı önceden hazırlanmış yapmacık mekânlarda ‘dövüşüyormuş gibi’ yapmaktır.

Mücadele Sanatı karşılaşması ise tamamen doğal hayat şartlarında yeri, zamanı ve kimlerle yapılacağı önceden kestirilemeyen gerçek bir ‘dövüştür’; bir hayatta kalma mücadelesidir.

Yararlanılan Kaynaklar:

  1. Okay Sağtürk, Çarp Mücadele Sanatı Notları
  2. Ralf Pfeifer, Mechanik und Struktur der Kampfsportarten